Leer in Limburg

“Als architect is de lokale taal begrijpen cruciaal voor mij, omdat taal helpt om de samenleving te begrijpen en contacten op te bouwen. De lokale taal is de beste ijsbreker tussen twee onbekenden.Daarom studeerde ik Nederlands en Frans aan PCVO Moderne Talen. Omdat ik de twee belangrijkste landstalen nu ken, kan ik meer vrienden maken in België. Tegelijk begrijp ik de cultuur nu, zodat ik ook beter kan ontwerpen voor de mensen en het beste bouwmateriaal kan kiezen”. Dat vertelt de Indische Shalini Brahma, die met België niet aan haar eerste land toe was. Na haar studies in Californië, Duitsland en Japan ontmoette ze haar Belgische man in Indië. 

Mt socials portret Shalini 01 min

Snel en intensief

“De cursussen Nederlands waren intensief. De leraren herhaalden veel en voegden tegelijk ook veel informatie toe. Dat hielp zeker en vast. Tegelijkertijd heeft iedere lesgever een andere aanpak die je kennis ook verbreedt. Frans was dan weer meer een hobby voor mij. Maar mijn lerares Frans betekende zoveel meer dan een lerares. Zo hielp ze me zelfs met mijn sollicitatiebrieven en c.v.’s”. 

“Ik wil jouw nummer”

Mijn klasgenoten kwamen uit veel verschillende landen en culturen. Ik heb nu vrienden uit Spanje, Algerije, Tsjechië, Rusland en Roemenië. Iedereen was op zoek naar nieuwe vrienden. Zo kwam er een meisje naar me toe en vroeg ze me heel direct om mijn telefoonnummer omdat ze me leuk vond. Toen vond ik het raar en direct, maar nu is ze nog altijd een goede vriendin.

Geduld loont

Een advies voor onze studenten: “Je mag niet te snel te veel willen als je een taal studeert. Nederlands is dan ook een moeilijke taal. In het begin was ik ook gefrustreerd. Mijn advies? Blijf proberen. Nederlands leren in Limburg is wel gemakkelijker omdat ze langzamer praten! Je moet goed genoeg kunnen praten zodat ze je begrijpen, maar perfectie is niet altijd nodig. Als mensen zien dat je je best doet, is het ijs gebroken”.

Blijf een taal leren

“Ik werk nu als onderzoeker voor de K.U. Leuven . Ik ben van plan om mijn Nederlands te blijven verbeteren, want het is nog niet perfect, ook al volgde ik alle niveaus tot 4.2 (C1). Wie weet studeer ik nog wel Spaans of een andere taal in de toekomst. Talen zijn altijd goed in Europa om professionele contacten te leggen!”