Leer in Limburg

Op naar het hoge Noorden: “Wij verhuizen met gerustgesteld gevoel dankzij taalcursus Noors”

Al 12 jaar lang sluimerde het idee bij Joke & Tom om naar Noorwegen te verhuizen. Deze zomer wagen ze eindelijk de sprong. Samen met hun twee dochters trekt het koppel noordwaarts. Hoe ze zich daarop hebben voorbereid? Met een taalcursus Noors voor beginners bij PCVO Moderne Talen.

artikel Noors

Taalbad Noors

Om zich klaar te stomen voor hun nieuwe leven in Noorwegen, ging Joke op zoek naar een taalcursus Noors. “Ik had eigenlijk al vaak op internet opgezocht waar we Noors konden volgen, maar dat was altijd te ver – in Brussel of Antwerpen – of online. Totdat ik eind augustus vorig jaar een laatste poging deed en zag dat PCVO Moderne Talen in Hasselt startte met een cursus . Ik volgde onmiddellijk een proefles op de opendeurdag en amper een week later startten we allebei met de cursus.”

Geen norse sfeer

Tom: “Dankzij deze lessen heb ik een gerustgesteld gevoel. Het zal ons wel lukken, want we hebben een goede basiskennis van het Noors opgebouwd. De sfeer in de lessen is niet schools zoals vroeger in onze tijd. We belandden in een klas van cursisten met hetzelfde doel: Noors leren. Zelfs na een lange werkdag kom ik graag naar de les, omdat er ook af en toe ruimte is voor een grapje of een babbeltje met de andere cursisten. Dat maakt de lessen heel aangenaam.”

Afwisseling troef tijdens de les

Joke: “Aan onze leerkracht Veronique hebben we ook veel gehad. Zij zorgt altijd voor voldoende variatie in de lessen. Praten in groepjes, woordpuzzels maken, een fragment beluisteren, een filmpje bekijken,…: zo worden de lessen nooit saai. Bovendien woonde Veronique zelf een tijdje in Noorwegen, waardoor ze ons tips kon geven en ons ook vooral kon geruststellen. Het blijft natuurlijk een spannend avontuur, ook voor onze dochters, maar op dit moment hebben we er vooral heel veel zin in.”

Knoop doorgehakt dankzij lockdown

In 2010 ving de mama van Joke een Noorse volleybalspeler op tijdens zijn uitwisseling. “Op dat moment was eigenlijk al het zaadje gepland voor ons Noorse avontuur” vertelt Joke. “De afgelopen jaren hebben we verschillende keren overwogen om naar Noorwegen te verhuizen, maar telkens kwam er iets tussen: de bouw van ons huis, de geboorte van onze dochters, de coronapandemie,…”

Tom: “Eigenlijk dachten we heel lang dat we veel zaken zouden missen als we naar Noorwegen verhuisden. Maar plots moesten we door de lockdown die zaken sowieso missen en beseften we dat we daar eigenlijk best wel zonder kunnen. Dus hakten we de knoop eindelijk door: samen met onze dochters verhuizen we naar Stavanger in Noorwegen”.

Lykke til*, Joke & Tom!

Ook gefascineerd door het hoge noorden?

> Ontdek onze taalcursus Noors

*Veel succes